середу, 15 березня 2017 р.

Як поєднати сир та вино

Сьогодні важко уявити вино без традиційної закуски — сиру.
Проте не завжди люди поєднували ці смачнючі продукти. За легендою, одного разу Людовік XVI  подорожував і зупинився у місті Варен, де йому запропонували сир Брі, червоне сухе вино та хліб. Людовіку частування дуже сподобалось і відтоді це поєднання почало здобувати популярність.

У цій частині сирного блогу поговоримо про те, з яким вином краще поєднати сир? Ми зібрали корисні поради про те, які сорти сиру та вина смакують разом найкраще 😀
І сир, і вино - це результат роботи сільського господарства, проходять процес бродіння і добре пасують один до одного. Але не завжди їхні поєднання залишають гарне враження. Тому, потрібно дотримуватися певних правил, обираючи вино до сиру або навпаки 😉
“Золоте правило” сиро-винного дуету - ідеально пасують сир і вино, що походять з одного регіону! Але сири і вина з різних регіонів також можна вдало поєднати.
Сиру потрібно обрати гідного конкурента, і навпаки.
 Інакше є ризик, що слабке вино чи занадто ніжний сир "загублять" свій смак на фоні насиченого смаку свого компаньйона. 
Чим більше витриманий сир, то більш витримане вино потрібно з ним поєднувати. Такий сир має більше концентрованості та насиченості, ніж молодий сир, тому витримані вина завдячуючи своїй терпкості впораються з ним, врівноважуючи смак
Не менш важливий параметр, на який потрібно звернути увагу — інтенсивність смаку і аромату. 
Що інтенсивніший сир, то потужнішими в ароматі мають бути вина, аби ніщо в смаку сиру чи вина не губилося, аби все було збалансованим.
Не можна до насиченого Грюєру брати легке молоде вино, адже ви просто не будете відчувати цей напій.

Сир+вино. Чудові поєднання:

Сири з блакитною пліснявою, наприклад, Горгонзола, Бле де Кіс, Дорблю, Рокфор, Данаблу — ідеально поєднуються із десертними солодкими винами чи з кріпленими вінтажними портвейнами (наприклад: токай, марсала, cотерн). Також добре поєднання — сухі білі вина з вираженим смаком.
Спокійні сири зі збалансованим смаком на основі коров’ячого молока (Гауда, Едам, Нарцис Карпат) смакують з легкими білими винами, наприклад, Шардоне.
Сири на основі коров’ячого молока з білою пеніциліновою пліснявою, наприклад, Брі і Камамбер, Роблошон добре поєднуються з такими сортами вина, як рислінг, совіньйон блан, гюрстромінер.
Козячі сири мають специфічний аромат, вони солонуваті. До них добре підходять вина з хорошою кислотністю. Бажано, щоб ці вина мали також фруктовий аромат.
Рожеві вина бувають переважно напівсухі або напівсолодкі. До них треба брати нейтральніші сири, бажано на коров’ячому молоці. Хоча у різних регіонах рожеві вина різні. Якщо, наприклад, натрапите на насичені рожеві вина Рони (регіон у Франції) — тут можна поекспериментувати і з більш витриманими сирами
Насичені та витримані сири, наприклад Грюєр, Селиський, Конте, Пармезан, Грана падано і аналоги потребують міцнішого конкурента. До них варто взяти вино, яке витримували в дубі, але не перенасичене дубом.
Свіжі, вершкові сири, наприклад Рікотта, Моцарелла, Фета чи Хуст найкраще смакують до легкого білого чи рожевого вина. Але добре поєднуються і з молодими червоними легкими винами.
Якщо ваша сирна тарілка складається із багатьох сирів, потрібно шукати розумний компроміс.
Для того, щоб по-справжньому оцінити  смак кожного із сирів сирної дошки, рекомендуємо обирати на надто сильні червоні сухі вина.
В усьому світі сир — це десерт. З ним подають джем, мед, фрукти, горішки. Це чудовий десерт до вина.
Також недавно ми писали як правильно зібрати сирну тарілку http://sirovarnia.blogspot.com/2016/11/blog-post.html
 Щодо поєднань сиру з вином, можна давати безліч порад, проте, звичайно ж, рішення за тим, хто обирає😉 Експериментуйте на здоров'я!
Важливо! Перед подачею сиру на стіл його треба заздалегідь вийняти з холодильника, таким чином аромат та сиру розкриється краще.


Немає коментарів:

Дописати коментар