четвер, 7 червня 2018 р.

ТОП-7 фактів про користь сиру

Сир - це дуже древній продукт харчування, який є невід'ємною частиною раціону мільйонів людей в усьому світі.

Учені стверджують, що сир покращує здоров'я печінки та навіть може захистити від раку. 
Також існує теорія, що присутність у раціоні твердих витриманих сирів та сирів із білою пліснявою, може продовжити життя людини на 25 %
Цей продукт має погану репутацію через високий вміст насичених жирів. Та дарма, адже у ньому є і спермідин – речовина, що попереджає розвиток фіброзу печінки та гепатоцелюлярної карциноми (двох найпоширеніших видів раку печінки)
Тому детальніше розглянемо корисність сиру:
1. Сприяє появі апетиту
Сирний смак та аромат стимулюють апетит і провокують виділення шлункових соків. Це покращує роботу шлунку та перетравлення їжі
2. Допомагає худнути
Учені  австралійського Технологічного університету Кертіна стверджують, що зменшення щоденної кількості калорій разом зі збільшенням частки  сиру, йогурту і молока у раціоні ефективніше допомагає людині схуднути, зокрема зменшуються жирові відкладення на животі.
3. Додає розуму
Австралійські й американські дослідники у 2012-му році заявили, що люди, котрі регулярно вживають молочні продукти, зокрема молоко, сир та йогурт, демонструють кращі результати у когнітивних тестах, ніж ті, хто не вживає молочні продукти. 
4. Рятує від безсоння
У сирі міститься багато кальцію та вітаміну D, цинк і вітаміни В2 та В12, амінокислота триптофан, що позитивно впливає на нервову систему. Триптофан допомагає позбутися стресу та тривожності, дозволяючи організму розслабитись. Рекомендуємо з'їдати шматочок сиру за 30 хвилин до сну, щоб сон був міцним.
5. Допомагає зберегти здоров'я зубів
Сир - основна складова у дієтичних рекомендаціях стоматологів для покращення здоров'я зубів. Тверді сири допомагають захистити зубну емаль від розвитку бактерій. 
6. Сир покращує роботу імунної системи
У ході дослідження, проведеного в 2010-му році, було виявлено, що щоденний шматочок сиру надзвичайно добре впливає на роботу імунної системи людей похилого віку. Пробіотики, що в ньому містяться, запобігають її "старінню", заявили вчені з Університету Турку.
7.  Викликає звикання
Сир може провокувати зміну харчових звичок і розвивати звикання. Це пояснюється наявністю у ньому молочного білка казеїну. У процесі травлення казеїн трансформується у білок казоморфін, який за дією схожий на морфій. Казоформін сприяє утворенню серотоніну і формує звикання до продукту - сиру :) 



2 коментарі: