Сир – це один із найдієтичніших та найкалорійніших харчових продуктів.
Поживна цінність сиру зумовлена високою концентрацією білків і жирів, наявністю незамінних амінокислот, вітамінів А і В, солей кальцію і фосфору, що необхідні для здорового розвитку організму людини. Залежно від сорту, сир містить 15-27% білків і 20-32% жирів. Енергентична цінність 100 г сиру складає 350-400 ккал, що робить цей продукт одним із найпоживніших продуктів у раціоні людини.
Сир – це продукт, який містить у собі більше білків, ніж м’ясо. До складу сирних білків входить великий спектр амінокислот, необхідних і незамінних для утворення здорових клітин. Природний білок сиру складається з 20 амінокислот, зокрема з 8 незамінних, яких не може синтезувати організм людини самостійно. Наприклад, такі дефіцитні амінокислоти як триптофан, лізин і метіонин повинні потрапляти в організм лише з їжею, і саме сир є джерелом цих речовин. О
Корисні властивості сиру зумовлені також і тим, що білки у його складі засвоюються швидше й краще, ніж білки зі свіжого натурального молока, оскільки при приготуванні сиру вони розчеплюються.
Науковці довели, що сирний білок засвоюється на 98,5%!!!
У 70 г деяких видів сирів міститься стільки ж протеїнів, як і в 100 г олії або 100 г риби, або 2 яйцях.
Поживна цінність сиру визначається також високим вмістом жиру. Жир є головним енергетичним матеріалом в організмі, підтримує процеси життєдіяльності й обміну речовин. Молочний жир містить фосфатиди, в основному - лецитин, що відіграють важливу роль у процесі травлення й правильному обміні жирів в організмі. Молочний жир має порівняно низьку температуру плавлення, а тому легко, швидко, а також майже повністю засвоюється організмом людини.
Сир містить усі необхідні для розвитку людини вітаміни. Він є джерелом вітамінів А, В2, В12, D, а також у великих кількостях містить кальцій, фосфор та цинк. У сирі більше кальцію, ніж в будь-якому іншому молочному продукті – в 6-8 разів більше, ніж у молоці, тому він дуже корисний для зміцнення кісток. До того ж, 100-грамового шматочка сиру цілком вистачить, щоб на третину задовольнити добову потребу організму у фосфорі.
Також сир допомагає зміцнювати волосся, нігті та зуби, покращує роботу нервової системи, допомагає зміцнити серцевий м'яз, містить амінокислоти (метіонін і триптофан), що беруть участь в процесі кровотворення
Щоденне споживання 100-150 г сиру з надлишком забезпечує потребу організму в корисних речовинах, що забезпечують здоровий ріст і розвиток людини.
Сир включають до дієтичного харчування при захворюваннях серця, шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура та ін.
P.S. Їжте на здоров'я :)
Немає коментарів:
Дописати коментар